Εισαγωγή
Είναι πλέον κατανοητό ότι τα hard skills δεν αρκούν από μόνα τους για να ξεχωρίσεις. Σύμφωνα με το World Economic Forum, για την 5ετία 2023 – 2027, παρά τις δραστικές αλλαγές στον χώρο της τεχνολογίας, υπάρχουν 10 skills τα οποία είναι περιζήτητα.
Θα μου πεις, πώς μπορώ εγώ να τα αποδείξω;
Ανάλυση των Top 10 Skills
1. Creative Thinking: Το να μπορείς να είσαι δημιουργική/ός στις λύσεις που προσφέρεις είναι ένα χαρακτηριστικό που μέσα σε μια πραγματικότητα που ο καθένας δεν δείχνει την ανάγκη να κάνει την διαφορά στην υπηρεσία που προσφέρει κ.λ.π. ή στο προϊόν, χρειάζεται περισσότερο από ποτέ.
2. Analytical Thinking: Η δυνατότητα να “σπας” ένα προβλημα σε μικρότερα, να το αναλύεις στο μυαλό σου στο σημείο που θα γίνει πλήρως κατανοητό και διαχειρίσιμο.
3. Technological Literacy: Ενώ στις νεότερες γενιές αυτό είναι δεδομένο, σε παλαιότερες γενιές αυτό δεν είναι. Συνεπώς, για να προλάβει κανείς όλα αυτά που συμβαίνουν τεχνολογικά, θα πρέπει να εξοικιώνεται όσον το δυνατόν περισσότερο.
4. Curiosity & Lifelong Learning: Όταν ήμασταν μικροί μας θεωρούσαμε συχνά ότι το διάβασμα είναι βαρετό. Όντας μεγαλύτεροι πια, είναι πλήρως κατανοητό ότι το διάβασμα δεν σταματά στα 18 σου χρόνια ή στα 22. Συνεχίζει πάντα και πάντοτε, ίσως με μικρότερους ρυθμούς αλλά σίγουρα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής.
5. Resilience, Flexibility & Agility: Γενικά οτιδήποτε προσφέρει ευελιξία σε αυτά που κάνεις.
6. Systems Thinking: Να σκέφτεσαι συνολικά μια λύση σαν ένα σύστημα, μην κοιτάς μεμονωμένα κομμάτια αυτού, αλλά πώς αυτά συνδέονται μεταξύ τους.
7. AI & Big Data: Με τέτοιο όγκο δεδομένων οι εποχές που αυτά έμεναν αναξιοποιήτα έχουν τελειώσει. Η Τεχνητή Νοημοσύνη έρχεται να αξιοποιήσε στο έπακρο αυτά, αλλά και εμείς ως επαγγελματίες καλούμαστε να λαμβάνουμε υπόψιν δεδομένα, να τα αναλύουμε και να εξάγονται έτσι συμπεράσματα.
8. Motivation & Self Awareness: Όταν ήμασταν παιδιά μας φέρνανε καθηγητές στο σπίτι ώστε να μας βοηθήσουν στο διάβασμα. 9/10 θα το έχουν σίγουρα κάνει. Σήμερα, όντας επαγγελματίες, αν δεν έχεις το κίνητρο και την κατανόηση ότι θα πας μπροστά μόνο έτσι, τότε το παιχνίδι είναι χαμένο.
9. Talent Management: Δεν υπάρχει πλέον το γενικό HR Management. Πλέον, υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ πραγματικών ταλέντων τα οποία χρίζουν διαφορετικής αντιμετώπισης ιδιαίτερα στον κόσμο των επιχειρήσεων που η επιτυχία συνάδει συχνά με την φήμη, αναγνώριση και χρήματα. Πρέπει να βρίσκονται διαφορετικοί τρόποι να διατηρούνται ταλένα εντός μιας επιχείρησης.
10. Service Orientation & Customer Service: Πόσες φορές σου έχει τύχει να πας σε ένα εστιατόριο και να σε αντιμετωπίσουν λες και σου κάνουν χάρη; Αυτό είναι ένα απλό, καθημερινό παράδειγμα. Σκέψου να αγοράζεις ένα κινητό 1000+ ευρώ και να σε αντιμετωπίζουν το ίδιο. Για πόσο καιρό πιστεύεις ότι αυτό το τμήμα με αυτόν τον τρόπο θα διατηρήσουν τους πελάτες τους;
Επίλογος
Μέσω αυτού του άρθρου ήθελα να θίξω το ότι, μεταξύ άλλων, το να έχεις μόνο hard skills δεν λένε τίποτα για εσένα. Σαφώς χρειάζονται για να κάνεις την δουλειά σου, αλλά η συνέχεια έρχεται μέσω των soft skills σου. Ταυτόχρονα, ούτε η σκέτη μάθηση μπορεί να σου προσφέρει την αναγνώριση αν δεν ξέρεις να ελίσεσαι και να εκτιμάς καταστάσεις.
Πάρε την ζωή στα χέρια σου, αναζήτησε καθοδήγηση αν θες να ενδυναμώσεις τον χαρακτήρα σου και το επαγγελματικό προφίλ, αλλά μην ξεχνάς, ότι όλα εξαρτώνται αποκλειστικά… από ΕΣΕΝΑ.