Εξερευνώντας το UI/UX Design για Εντυπωσιακά Dashboards

Picture of Alexandra Athanasakou
Alexandra Athanasakou

Εισαγωγή

Αγαπημένε μου αναγνώστη, σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για κάτι πολύ σημαντικό – για τα DASHBOARDS!

Θα αναλύσουμε τον ρόλο του UI/UX Design και πώς μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία του χρήστη με ένα dashboard.

Τα dashboards χρησιμοποιούνται για να παρουσιάζουν δεδομένα με τρόπο που να διευκολύνει τη λήψη αποφάσεων. Όμως, αν δεν είναι σχεδιασμένα σωστά, μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση ή να κάνουν δύσκολη και χρονοβόρα την κατανόηση των πληροφοριών. Και εδώ έρχεται ο ρόλος του UI/UX Design.

Τι είναι το UI/UX Design;

  • UI (User Interface):  Αναφέρεται σε όλα τα οπτικά στοιχεία του dashboard. Περιλαμβάνει τα:
  • Γραφήματα – navigation buttons
  • Τα χρώματα

Με απλά λόγια, όταν αναφερόμαστε στο UI, στην ουσία περιγράφουμε την “εμφάνιση” του dashboard.

  • UX (User Experience): Εστιάζει στη λειτουργικότητα του dashboard, δηλαδή στο πώς οι χρήστες αλληλεπιδρούν με αυτό και αν μπορούν εύκολα να αντλήσουν τις πληροφορίες που χρειάζονται.
  • Είναι εύκολο για τον χρήστη να βρει τις απαντήσεις που χρειάζεται;
  • Η ροή της πληροφορίας είναι ομαλή;

Επιπλέον, ένα dashboard σχεδιασμένο με βάση τις αρχές του UX χαρακτηρίζεται από γρήγορη απόδοση (performance) και προσαρμοστικότητα στην εκάστοτε οθόνη, από υπολογιστή μέχρι κινητό.

UI (User Interface) tips

  1. Επιλογή γραφήματος:  Η επιλογή του σωστού γραφήματος είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματικότητα ενός dashboard. Το γράφημα πρέπει να επιλέγεται με βάση το είδος των δεδομένων που θέλουμε να παρουσιάσουμε. Για παράδειγμα, αν έχουμε να συγκρίνουμε ποσότητες, είναι προτιμότερο να επιλέξουμε ένα tree map σε σχέση με ένα histogram, καθώς το tree map απεικονίζει τις ποσότητες με πιο άμεσο και ευδιάκριτο τρόπο. Το histogram, αντίθετα, εστιάζει περισσότερο στις κατανομές παρά στη σύγκριση των ίδιων των ποσοτήτων. Περισσότερες πληροφορίες θα μπορούσες να αντλήσεις παρακολουθώντας το βίντεο: Data Visualization Best Practices | With Alexandra.
  • Τα χρώματα: Η χρήση χρωμάτων σε ένα dashboard θα πρέπει να αποσκοπεί στην ενίσχυση της κατανόησης των δεδομένων και όχι στην απόσπαση της προσοχής. Το συγκεκριμένο θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό γι’ αυτό και παραπέμπω σε αυτό το άρθρο, το οποίο παρουσιάζει με πολύ περιεκτικό τρόπο συγκεκριμένες χρωματικές παλέτες: How to select Colors for Data Visualizations?  

UX (User Experience) tips

  1. Γνῶθι σαυτόν: Είναι σημαντικό να κατανοήσει κανείς ποιον σκοπό καλείται να εξυπηρετήσει το dashboard που δημιουργεί και πώς αυτό το dashboard θα βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων. Η κατανόηση του σκοπού καθορίζει:
  • Τη διάταξη
  • Αλλά και το είδος των πληροφοριών που θα παρουσιαστούν στο dashboard.

Η αναγνώριση του σκοπού και της αυτογνωσίας είναι τόσο σπουδαία, που η φράση με την οποία ξεκίνησα την παράγραφο, ‘Γνῶθι σαυτόν’, κάποτε κοσμούσε ένα είδος αρχαιοελληνικού “dashboard”: τα Δελφικά παραγγέλματα, απλές εγχαράξεις αποφθεγμάτων στον τοίχο του ναού του Απόλλωνα στους Δελφούς.

  • Λακωνικότητα: Ένα επιτυχημένο dashboard περιλαμβάνει μόνο τα πιο σημαντικά δεδομένα. Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να γνωρίζουμε δύο βασικά πράγματα:
  • Ποιες πληροφορίες θέλει να αποκτήσει το κοινό μας, δηλαδή ποιες είναι οι πιο κρίσιμες για τη λήψη αποφάσεων.
  • Για ποιες πληροφορίες δεν ενδιαφέρεται καθόλου, ώστε να μην υπερφορτώσουμε το dashboard με περιττά στοιχεία.

Η εστίαση στις βασικές πληροφορίες βοηθά όχι μόνο στη βελτίωση της εμπειρίας χρήστη, αλλά και στην καλύτερη αξιοποίηση των δεδομένων, διευκολύνοντας τη λήψη γρήγορων και τεκμηριωμένων αποφάσεων.

  • Ευκολία Χρήσης: Ένα καλό dashboard δεν πρέπει μόνο να παρουσιάζει τις σωστές πληροφορίες, αλλά και να είναι εύκολο στη χρήση. Ο χρήστης θα πρέπει να μπορεί να κατανοεί άμεσα πώς να πλοηγηθεί και να αλληλεπιδράσει με τα δεδομένα.
  • Τα πιο σημαντικά KPIs είναι προτιμότερο να τοποθετούνται στην πάνω αριστερή γωνία του dashboard. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ανθρώπινο μάτι φυσικά έλκεται προς αυτή τη θέση, γεγονός που διευκολύνει την άμεση αντίληψη των κρίσιμων πληροφοριών.
  • Επιπλέον, το dashboard θα πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε χρήστη, με τι βοήθεια εξειδικευμένων γραφημάτων και φίλτρων. Για παράδειγμα:
  • Οι executives χρειάζονται dashboards που δίνουν έμφαση στη συνολική απόδοση της εταιρείας.
  • Ενώ οι managers και τα μέλη των διαφόρων τμημάτων χρειάζονται πιο εξειδικευμένα και λεπτομερή dashboards.

Συμπεράσματα

Συνοψίζοντας, η αποτελεσματικότητα ενός dashboard εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προσεκτική εφαρμογή των αρχών του UI/UX Design. Ένα καλά σχεδιασμένο dashboard μπορεί να διευκολύνει την κατανόηση και την ανάλυση των δεδομένων, προσφέροντας στους χρήστες την ικανότητα να λαμβάνουν γρήγορες και τεκμηριωμένες αποφάσεις. Οι αρχές που εξετάσαμε, όπως η επιλογή γραφημάτων, η χρήση χρωμάτων και η ευκολία χρήσης, αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία για τη δημιουργία μιας θετικής εμπειρίας χρήστη.

Στο πλαίσιο αυτό, η Data Tutor προσφέρει ένα αναλυτικό και περιεκτικό μάθημα Power BI, το οποίο εστιάζει στις τεχνικές οπτικοποίησης δεδομένων. Μέσω αυτού του μαθήματος, μπορείτε να αποκτήσετε τις γνώσεις και τις δεξιότητες που χρειάζεστε για να δημιουργήσετε εντυπωσιακά και αποδοτικά dashboards. Εξερευνήστε όλες τις δυνατότητες που προσφέρει η Data Tutor για να ενισχύσετε την καριέρα σας στην ανάλυση δεδομένων!

Scroll to Top